Verleng de zomer met een terrasoverkapping

terrasoverkappingHoe vaak zeggen mensen niet: als het hier wat beter weer zou zijn, dan zou ik niet op reis gaan want in ons eigen landje is het toch goed.
Wat is er inderdaad zaliger dan lekker op het terras  te zitten met een hapje en een drankje en genieten van de buitenlucht ?  Helaas worden deze zalige momenten in ons land vaak verpest door de weersomstandigheden.  Dank zij een terrasoverkapping kan men echter deze weersomstandigheden trotseren.

Meer en meer neemt het terras een belangrijke plaats in bij het bouwen of verbouwen van een huis.  Het terras wordt gezien als het verlengde van het huis.  De plastieken tuinmeubeltjes ruimen meer en meer plaats voor degelijke en uiterst comfortabele meubels die gemaakt worden van hoogwaardige materialen.  Voor de aanleg en de inrichting van het terras wordt steeds een groter budget uitgetrokken.  Het is dan ook jammer dat omwille van de weersomstandigheden niet zo vaak van deze ruimte kan genoten worden.

Een goede terrasoverkapping kan hier de ideale oplossing bieden.  Deze investering kan voor meerdere voordelen zorgen:

  1. Je kan meer genieten van je terras; want heel vaak is het in de zomer wel warm genoeg om buiten te vertoeven, maar door een regenbui lukt het niet om buiten te zitten.
  2. Je kostbare meubelen van je terras worden beter beschermd.  Je hoeft niet dagelijks de tuinmeubelen af te stoffen.
  3. Gedaan met het weg en weer sleuren van kussens.
  4. Geen gedoe meer met parasols die omwaaien, waar niet iedereen kan onder zitten en die niet altijd gemakkelijk te verplaatsen zijn van binnen naar buiten of omgekeerd.
  5. Een barbecue plannen hangt niet meer af van de grillen van de weergoden.

Om echt van een terrasoverkapping te kunnen genieten, moet deze uiteraard wel van goede kwaliteit zijn.  Let er op dat de terrasoverkapping gemaakt is van materiaal dat de herfst en de winter kan doorstaan, maar ook stormen in de zomer kunnen vrij hevig zijn.  Daarnaast is een goede afwatering nodig en moet het dakoppervlak groot genoeg zijn.  Het materiaal waarvan de dakoppervlakte gemaakt is, moet voldoende licht door laten.  Tegenwoordig zijn er al terrasoverkappingen die het UV-licht door laten.
Of je voor de plaatsing van een terrasoverkapping een vergunning nodig hebt, vraag je best na bij de gemeente waar u woont.

Soorten buitenverlichting

soorten buitenverlichtingEr bestaan verschillende soorten buitenverlichting. Het is belangrijk om de verschillende soorten te kennen en op die manier een goede combinatie van de verschillende lampen te maken. Het is aan de andere kant natuurlijk ook mogelijk om dit professioneel te laten doen, maar door hier zelf mee aan de gang te gaan kan men een hoop geld besparen en daarnaast natuurlijk met gepaste trots plaatsnemen in de eigen tuin wanneer de verlichting eenmaal geregeld is. Zo kan men de verschillende soorten buitenverlichting heel mooi zelf met elkaar combineren en op die manier zorgen voor de juiste sfeer in de eigen tuin of op het terras.

De belangrijkste soorten buitenverlichting zijn de inbouw en de opbouw terrasverlichting. Hierbij kan daarnaast onderscheid worden gemaakt in de directe en de indirecte verlichting. Wanneer men spreekt over inbouw gaat het om de lampen die verstopt zitten in bijvoorbeeld de grond, in de muur of in het dak van een overkapping. De opbouw verlichting staat voor de aparte lampen die men kan plaatsen om bijvoorbeeld onderdelen van de tuin wat extra nadruk te geven, waardoor het vaak gaat om directe verlichting. De verschillende soorten buitenverlichting komen het best uit wanneer men deze met elkaar combineert en zo zorgt voor een compleet lichtplan.

Terras verlichting

terras verlichtingDe juiste terras verlichting kan natuurlijk voor de juiste sfeer zorgen op het terras. Het is daarbij echter wel van belang dat men de verschillende soorten licht leert kennen. Wanneer men de verkeerde verlichting toepast ontstaat er namelijk niet direct de goede sfeer. Dit zou jammer zijn, want door de terras verlichting op de juiste manier aan te brengen kan men er namelijk heel gemakkelijk voor zorgen dat er een situatie ontstaat waarbij men zich voelt als op vakantie. Zo is het heerlijk om plaats te nemen op het eigen terras en zal men hier tijdens de zwoele zomeravonden het liefst uren blijven zitten.

Door daarbij te kiezen voor terras verlichting die werkt aan de hand van duurzame energiebronnen kan men daarnaast werken aan een beter milieu en natuurlijk een lagere energierekening. Het is namelijk mogelijk om te kiezen voor lampen die een zonnecel aan de bovenkant hebben zitten, in combinatie met een batterij die wordt opgeladen wanneer de zon schijnt. Zo kan men als het ware gratis profiteren van de verlichting en werkt men daarnaast mee aan een beter milieu voor iedereen. De terras verlichting kan op die manier niet alleen een hoop sfeer brengen in de eigen tuin, maar er ook nog eens voor zorgen dat de energierekening lager uit zal vallen.

Terras aanleggen? Ga nog eens door de checklist

terras aanleggenWil je zelf een terras aanleggen of laat je het binnenkort iemand doen? Ga dan zeker nog eens door  deze checklist: zo ben je zeker dat je terrasplannen helemaal snor zitten.

  • Ligging: een terras is de plaats bij uitstek om lekker buiten te zitten. Even uitblazen na een drukke werkdag of een barbecue in de zomer? Het is des te fijner als er een streepje zon bij komt kijken. Hou dus zeker rekening met de ligging van je terras. Ga na hoeveel zonuren je mag verwachten, maar denk ook eens na over de dominante windrichting (al kan je dat natuurlijk deels oplossen met windschermen). Zorg ook dat het terras een logische aansluiting heeft met de woning.
  • Materiaal: denk goed na over de materialen die je gaat gebruiken. Wil je een terras met tropische houtsoorten aanleggen of kies je voor terrastegels? Tegels en planken hebben zo elk hun eigen kenmerken, en dan zwijgen we nog over de verschillende tegels en planken die er bestaan. Doe dus zeker voldoende navraag.
  • Precisie: wees niet te snel tevreden. Als je een duurzaam terras wil bereiken, dan is precisie erg belangrijk. Er mogen geen oneffenheden in de ondergrond zijn, want dat zou het terras snel beschadigen (doorzakkingen of bulten). Tegelijkertijd mag er ook geen water op het terras blijven staan na een regenbui. Het is dus belangrijk dat je zelf heel nauwgezet tewerk gaat of bekwame vakmannen onder de arm neemt.